Spolu s fazolkami Adzuki jsou Mungo jedinou odrůdou fazolí, které nejsou za syrova jedovaté, a lze je bez problémů nechat vyklíčit jako potravinu ke konzumaci.
Rostlina pochází z Indie, tam je tato letnička známa jako Vigna zlatá. Je bohatá zejména na kyselinu listovou a pantothenovou, na vitamíny C, A, B, E, K, minerální látky (hořčík, vápník, mangan, fosfor, selen, draslík, železo). Čerstvé klíčky jsou zdrojem enzymů, nezbytných pro trávicí proces a posílení imunitního systému. Klíčení fazolí Mungo je v Evropě populární již několik desítek let a v současné době jim konkurují i fazole Adzuki, červená čočka, a různé druhy obilovin.
Čím nám prospívají
· Díky značnému množství vlákniny podporují peristaltiku střev a pravidelné vyprazdňování. Jsou účinnou prevencí proti rakovině tlustého střeva, mimochodem – Češi jsou v této chorobě na předních pozicích světového žebříčku.
· Podporují detoxikační proces organismu, mají schopnost metabolizovat a vázat na sebe odpadní a cizorodé látky, které se pak z těla vylučují stolicí a močí.
· Obsahují minimální množství tuku a vyvážený poměr sacharidů a proteinů, tudíž podporují proces udržení ideální tělesné váhy, ostatně jako všechny luštěniny.
· Jsou vydatným zdrojem živin – jednou ze základních vlastností luštěnin je výživa tělesných buněk. Jestliže buňky v těle dostanou, co mají, pak se snadno zbaví nežádoucích odpadních látek a nastartuje se léčebný (samoléčebný) tělesný proces. Současně s tím se podpoří správná funkce imunitního systému.
· Jsou ideální potravinou pro diabetiky. Hladinu cukru v krvi stabilizují, poněvadž se sacharidy se z luštěnin uvolňují do krevního oběhu postupně, tudíž nezatěžují slinivku extrémními výkyvy vylučování inzulínu.
· Obecně všechny luštěniny, a fazole Mungo zvlášť, jsou vynikající potravinou pro těhotné ženy a matky v procesu kojení. Podporují i tvorbu mateřského mléka.
· Antioxidanty a enzymy mají schopnost bránit tělo před útokem volných radikálů (cigaretový kouř, výfukové zplodiny, těžké kovy v ovzduší, ozón, benzen a další) a také před bakteriální a virovou infekcí.