Mandle je velmi oblíbenou pochutinou. Setkat se s ní můžeme prakticky denně. Ať již jako součástí zdobení na cukrovinkách nebo jako něco malého k vínu. Co vlastně je ale mandle ve skutečnosti?
Mandle je ve skutečnosti pecka, pocházející z rostliny Mandloň obecná. Tu nalezneme převážně v subtropických oblastech nebo v teplých oblastech mírného pásu. Paradoxně je spíše příbuzná s meruňkou nebo broskví. Mandloně se tedy nacházejí v oblastech Asie, nicméně prapředky mandloní můžeme nalézt i ve starověkém Řecku.
Ačkoli jsou pražené, uzené nebo jinak tepelně upravované mandle neškodné, za syrova můžou mít fatální dopad na zdraví člověka. Mandle, stejně jako jádra z broskví, meruněk nebo jablek, obsahují kyanogenní glykosid – amygdalin. Při vyšší konzumaci tohohle glykosidu se poté v těle uvolňuje kyanid, který je pro člověka smrtelný. První varovné signály pro předávkování se jsou: snížený krevní tlak, závratě, bolesti hlavy, zmatenost, horečka, poškození jater nebo kóma. V nejhorším případě – smrt. Smrtelná dávka se udává jako cca 30 ks syrových hořkých mandlí, nebezpečná ale může být i dávka 10 ks.
Mandle upravené a tedy ty, které běžně požíváme jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálů, převážně pak hořčíku, zinku, mědi, manganu, fosforu a nebo vápníku. Doporučují se jako možná první pomoc pro lidi trpící osteoporózou, kvůli vitamínům E a B. Příznivě působí na srdce, regeneraci buněk a posílení imunity. Pravidelná konzumace posiluje paměť a mozkovou aktivitu. Jsou i dobrým pomocníkem při insomnii – nespavosti. Jako jedna z mála potravin, jsou mandle vhodné i pro těhotné ženy, jelikož podporují tvorbu mateřského mléka.
Firma Veselá Veverka se specializuje na prodej sušeného ovoce ale i ořechů a různých jiných laskomin. V nabídce proto naleznete i již zmíněné mandle a to uzené madle 1 kg Vesela-veverka.
Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví nebo jste zkrátka dostali na mandle chuť během čtení tohoto článku, firma Veselá Veverka je tu pro Vás!