Narozeniny, svátky nebo jiné oslavy se rozhodně bez dortu neobejdou. Ale už vás nebaví kupovat předražené dorty v cukrárně, které jsou navíc mnohdy ošizené, a ve většině případů lépe vypadají, než chutnají. Ale na pečení si sami netroufáte? Nebo jste si troufli, ale nikdy to nedopadlo dobře nebo podle vašich představ? Pak zpozorněte, podle tohoto návodu zvládnete lahodný nadýchaný dortový korpus sami a oslníte tím všechny okolo!
Co si připravit?
4 vejce
160 g krupicového cukru
4 lžíce oleje
160 g hladké mouky
dortovou formu
ruční mixér
mísu
vařečku
mouku na vysypání formy
máslo na vymazání formy
Krůček po krůčku
Jako první si oddělíme žloutky od bílků. Bílky poté dáme do mísy, přidáme krupicový cukr a šleháme ručním robotem do opravdu tuhého sněhu sněhu. Tuhý sníh poznáme tak, že když vyndáme metličky mixéru ze sněhu, zůstanou nám rovné čepičky, které se nebudou ohýbat. Do vyšlehaného sněhu přidáme 4 lžíce oleje a žloutky. Do celé hmoty pak ručně pomalu vmícháme hladkou mouku. Je důležité ji pečlivě zamíchat, aby se nám v těstu neudělaly hrudky. Dejte si ale pozor, ať nemícháte moc zběsile, sníh by vám mohl klesnout. Možná se divíte, že v receptu není kypřicí prášek, ale ten skutečně není potřeba. Díky našlehaným bílkům nám korpus naběhne v troubě i bez pomoci kypřidel. Přidáním kypřidla byste celý korpus zničili. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 45 minut.
Zdobíme a tvoříme
Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme opravdu pořádně vychladnout, do korpusu nepíchejte špejlí, nekrájejte ani neuždibujte. Korpus by se vám mohl zdrcnout. Vychladlý korpus poté můžete zdobit dle vaší fantazie. Na internetu je spousta receptů na krémy, já osobně mám nejradši tvarohový s kousky ovoce. Takový dortík je lehký a ideální na jakoukoliv oslavu. Zdobení záleží jen na vás. Můžete si hrát s kousky ovoce a celý vršek poté zalít želatinou či agarem a nebo prostě nechat jen tak.